Ni som följer mig på Instagram, och som har läst mina krönikor i Femina, vet att jag lägger rätt mycket tid på olika auktionssajter. De flesta möblerna i vårt hem är ärvda, köpta i antikaffärer eller fyndade på auktioner och loppisar. På det viset blir inredningen både personligare och billigare (ja, jag är smålänning). Sedan går det inte att förneka att det finns en väldig tjusning i själva jakten också. Att faktiskt behöva leta – och längta – efter att hitta ett visst föremål eller en särskild möbel.

Läkarskåpet i vårt sovrum. Den smarta pallen med flera lådor är ett loppisfynd som jag har klätt om i leopardtyg. Foto: Marcus Lawett.

Ett av mina bästa köp är det gamla läkarskåpet, inropat på Helsingborgs Auktionsverk. Det rymmer precis allt! Eftersom jag är lite som skatan, det vill säga älskar det som glimmar, har jag en mängd pryttlar och blingbling som måste samlas och organiseras. Skåpet, med hyllor och dörrar i glas, är perfekt för ändamålet.

Aftonväskor, solglasögon, bijouterier, souvenirer – det mesta får plats på hyllorna. Foto: Marcus Lawett.

Bilden ovan är lånad från Bukowskis; möbeln dyker upp både där och hos andra auktionshus med jämna mellanrum. Oftast kallad läkarskåp, men ibland också för tandläkar- eller doktorsskåp (kan vara bra att veta om du vill söka på nätet). Men räkna inte med att fynda, det är en attraktiv pjäs och priserna har stigit under senare år. Oftast säljs de för 5 000 kronor eller mer.

En mindre modell av läkarskåp. Foto: Pinterest/Sköna Hem.

Vill du hellre köpa nytt är vitrinskåpet Fabrikör, från IKEA, ett utmärkt alternativ. Det finns i två olika modeller och i färgerna beige, svartblå och grå. Köket, bad-, sov- eller vardagsrummet – det är snyggt i vilket utrymme som helst. Ordning och reda får du på köpet.

IKEAS skåp Fabrikör i beige, 57 x 150 cm, 1 495 kronor.