Karin, Pernilla och Jetson – tre jubilarer i nya kläder.

Det sägs att han satte sig i en snödriva för att prova sig fram till den perfekta formen för en sittmöbel. Om det är sant eller inte låter vi vara osagt, men att Bruno Mathsson var ett designsnille råder det ingen tvekan om.

I år är det femtio år sedan han inledde ett samarbete med DUX och möbelklassiker som Jetson, Pernilla och Karin började tillverkas i skånska Sösdala. För att fira jubileet presenterade företaget nyligen en hyllningskollektion, där fåtöljerna har fått nya klädslar i både textil och läder.

Genom att analysera samspelet mellan människa och möbel hittade han största möjliga sittkomfort.
Karin i jubileumskollektionen kostar från cirka 24 000 kronor.

Själv blev jag lycklig ägare till två Karin-stolar för bara ett litet tag sedan. Jag valde att inte köpa nytillverkade, utan ropade hem våra på Skånes Auktionsverk. Slitstarka designobjekt är nämligen alltid aktuella och kommer oavbrutet upp på olika auktioner. Budgivningen stannade på 7 000 kronor och vi har fått hem de mest bekväma fåtöljer vi någonsin har ägt. Som Bruno Mathsson själv sa: “Möbler ska tillverkas med sådan konst att sittandet i dem inte blir någon konst”.

Karin-fåtöljerna på plats i vardagsrummet. Frågan är nu bara om de ska kläs om eller inte?

Om du är på jakt efter något särskilt – vare sig det gäller möbler, smycken, konst eller designerplagg – gå in på Barnebys.se och skapa en bevakning. Då får du ett mejl så fort det dyker upp något som du är intresserad av och som finns till försäljning hos registrerade auktionshus. Själv har jag lagt in bevakningar på allt från Gefle till Gucci.

“Jag har lagt in bevakningar på allt från Gefle till Gucci”

Det fina med just klassiker, oavsett om du köper nytt eller begagnat, är att de tål tidens tand. Det handlar om kvalitet och form som står sig genom åren. Och skulle du själv vilja sälja eller ge bort klenoderna en vacker dag – ja, då finns det garanterat dem som vill ta över och vårda dem för framtiden.