På bara några år har Lisa Yang blivit ett namn att räkna med i modebranschen. Hennes signum är kashmirplagg av hög kvalitet och i medveten design. 

Hon startade företaget som bär hennes namn 2011. Sedan dess har de tidlösa nyckelplaggen i kashmir fått en trogen kundkrets – och rörelsen en stabil tillväxt.

Lisa bor i en villa i Sigtuna, med man och två söner, men är född och uppvuxen i Qingdao i Kina – och barndomsåren har påverkat hennes val av material. En stor del av all kashmir produceras i Kina och är mer tillgänglig jämfört med i Sverige.

Lisas mamma föredrog kvalitet framför slit och släng-plagg och hela familjen bar kashmir, allt från varma underställ till tjocka tröjor.
– Mammas kvalitets- och modeintresse smittade av sig på mig och som vuxen ville jag att mina barn skulle få bära samma fina material som jag gjorde, säger Lisa. Jag började tillverka kashmirplagg till mina söner och det ledde så småningom till mitt eget märke.

Lönsam tillväxt är vår ledstjärna

Vad kännetecknar Lisa Yang-stilen?
– Den är modern, kvinnlig och sofistikerad. Plaggen är komfortabla och ska passa till allt, ”bekväm dress up” brukar jag kalla det. Samtidigt har de alltid ett intressant snitt och jag arbetar länge med att få fram en bra passform.

Du både designar och är entreprenör – vilka är dina drivkrafter?
– Design är min passion och lönsam tillväxt är vår ledstjärna. Att skapa en verksamhet som har ett bestående värde är viktigt. Kanske kommer det från min uppväxt, det speglar mina föräldrars värderingar.

Hur ser processen ut, från idé till färdigt plagg?
– Jag utgår från en skiss och hämtar ofta inspiration från naturen. Jag jobbar också mycket med färgerna när jag tar fram en ny kollektion. Helhetsintrycket är viktigt, alla nyanser ska harmoniera. Själva produktionen börjar i Kina där man samlar fibrer från kashmirgeten under högsommaren när den fäller sin päls. Kvaliteten bestäms utifrån hårens längd och vilken del av geten de kommer ifrån. De längsta fibrerna är de mest åtråvärda, de är både mjukare och finare. Det finns med andra ord många olika kvaliteter och prisnivåer – bara för att det heter kashmir betyder det inte att allt håller samma standard.

Bara för att det heter kashmir betyder det inte att allt håller samma standard

Vad är hållbarhet för dig?
– Att ta hand om sina plagg; i dag köper och slänger vi för mycket. Sköter man sina kläder rätt, särskilt kashmirplagg, håller de i väldigt många år. Numera tror jag att de flesta är villiga att betala mer för hög kvalitet, i stället för att överkonsumera slit och släng-varor.

Om du skulle ge ett råd till någon som vill ge sig in i modebranschen – vad skulle det vara?
– Att tänka långsiktigt och fokusera på en riktigt bra produkt.

Egna tankar eller drömmar om framtiden?
– Att fortsätta göra en så bra produkt som möjligt. Nu har jag fler anställda vilket innebär att jag helt och hållet kan fokusera på designen. Det är också kul att vår internationella expansion börjar ta fart.

PS! Lufta kashmirplagg, i stället för att tvätta dem, och förvara mörkt och svalt. Att borsta och lufta kläderna räcker oftast för att hålla dem rena. Om du tvättar dem, gör det gärna för hand. Mer info på Lisa Yangs hemsida.