Det sägs att Marbella fick sitt namn när den spanska drottningen Isabel tittade ut över vattnet och ropade: Que mar tan bella! (Vilket vackert hav!). Det är lätt att hålla med henne, för utsikten är spektakulär. Det glittrande Medelhavet, de vidsträckta stränderna och bergskedjan Sierra Blanca gör tillsammans platsen unik. Att staden Marbella, som ligger vid kusten mellan Málaga och Gibraltar, dessutom är väldigt trevlig gör inte saken sämre. Jag och min familj har åkt hit i många år och skälen till att vi ständigt kommer tillbaka är flera:

1. Atmosfären. Det som en gång var en liten fiskeby är idag en berömd och populär destination för turister från hela världen. Marbella blev känt som en tummelplats för de rika och berömda på 1950-talet, när den spanske prinsen (och playboyen) Alfonso öppnade legendariska Marbella Club Hotel. Det går fortfarande att spana efter celebriteter och förundras över lyxbilar och yachter, och det görs bäst på solkustens mest exklusiva plats, närbelägna hamnstaden Puerto Banús. I Marbella promenerar du runt i trånga gränder, över torg och genom parker, och bland små butiker, kaféer och krogar. Sitt ner en stund och betrakta folkvimlet eller gå genom Alameda Park ner till havet, som ligger ett stenkast bort. Vi trivs bäst i Gamla stan och har valt att bo antingen i rum eller i lägenhet, som vi hyr via La Villa Marbella

2. Avkopplingen. För en dag på stranden behövs inte mycket mer än en vattenflaska, solcrème, badhandduk och en bra bok. Många tar med sig ett eget parasoll och slår sig ner vid vattenbrynet, men bekvämast är att betala för en solstol. Längs med strandpromenaden ligger solstolsuthyrarna och krogarna på rad, så granska både menyn och strandremsan innan du bestämmer dig. På senaste resan, under höstlovet, hyrde vi fräscha solstolar och åt goda luncher på Mahiki Beach. Sedan finns det  självklart både mer omtalade (och dyrare) ställen, som exempelvis Nikki Beach.

3. Temperaturen. Dagstemperaturen går sällan under 20 grader året om. Men eftersom Marbella är en välbesökt turistort är det onekligen rätt behagligt att åka hit under lågsäsong. På våren och hösten slipper du trängseln i gränderna och den (ibland) påfrestande hettan i juli och augusti.

Strandpromenaden mellan Marbella och Puerto Banús bjuder på många vackra vyer.
Till och med under vinterhalvåret går det att ligga på stranden vissa dagar. Foto: Niels Fabry.
I Gamla stan finns några av de bästa krogarna, till exempel Casanis närmast till vänster i bild.
Puerto Banús – en tummelplats för de rika och berömda.

4. Utflykterna. Möjligheterna är oändliga. Börja med att promenera, ta en tur med cykel eller Segway, mellan Marbella och Puerto Banús. Eller hoppa på en katamaran från Ferry Fly Blue som kör sträckan under högsäsong. För en lite längre tripp tar man sig enkelt med buss eller hyrbil till Malága, Estepona, Torremolinos, Fuengirola och Gibraltar. Särskilt Málaga är en trevlig dagsutflykt. Här finns bland annat Picassomuseet och i hamnområdet Muelle Uno ligger en filial till Centre Pompidou i Paris.

Pompidoumuseet i Malága är värt ett besök.

5. Maten. I Marbella bor fler än 150 olika nationaliteter och det avspeglar sig så klart i maten: restaurangutbudet är enormt. Ett tips är att söka sig till krogarna bortom välbesökta Apelsintorget, som ligger mitt i byn. Några kvarter ovanför finns bland andra bistro Casanis och Café Flore strax intill. På strandpromenaden är internationella Cappuccino en favorit.

Havets läckerheter på menyn.

6. Shoppingen. I Gamla stan hittar du allt från souvenirer och smycken till viner och delikatesser. Jag, som gärna letar second hand-fynd, besöker alltid Vintage Déjà Vu och Chic Vintage. Längs med kajen i Puerto Banús finns lyxmärken som Gucci, Dolce & Gabbana, Burberry med flera och ett par kvarter upp i stan ligger det stora och välsorterade varuhuset El Corte Inglés. Närmare Marbella är La Canada ett alternativ. Och ärligt talat, man behöver inte nödvändigtvis handla … med 320 soldagar om året kan det vara rätt skönt att bara få en stunds svalka i luftkonditioneringen.

De många nationaliteterna gör att matutbudet är både stort och varierat. Foto: Christoffer Engström.