Ledig men elegant. Det behövs egentligen inte fler ord för att beskriva det franska modehuset Celines höst- och vinterkollektion. Det är dessutom precis den kombinationen som gör att jag gärna hämtar inspiration till min egen höstgarderob härifrån. Plaggen, färgvalen, kombinationerna – allt andas 1970-tal (men den stilsäkra delen av decenniets modebild).

Förra året fick Celine en ny kreativ chef i Hedi Slimane, som efterträdde brittiskan Phoebe Philo. Under sina år vid modehuset blev hon hyllad och älskad för sin sparsmakade och tidlösa design. Det syns att Hedi, som i rollen som chefsdesigner på Saint Laurent gjort sig känd för en betydligt mer utmanande och rockigare stil, grävt i arkiven inför vintern 2019 och på så vis närmat sig Celine-kunden.

Nedan har jag samlat 10 nyckelplagg och accessoarer från catwalken, som både uppdaterar stilen och framförallt håller i längden. Liknande är lätta att hitta i butikerna och inte minst i secondhandaffärer. Titta också på stylingen – här finns många bra idéer att hämta:

1. KNÄLÅNGA KLÄNNINGEN
2. STICKADE TRÖJAN
3. RUTIGA KJOLEN
4. RYMLIGA KAVAJEN
5. ELEGANTA KNYTBLUSEN
6. KLASSISKA PALETÅN
7. ENFÄRGADE POLON
8. MÖNSTRADE SCARFEN
9, 10. REJÄLA FUSKPÄLSEN … OCH SLITNA JEANSEN!