Det japanska tecknet för kimono betyder kort och gott “något man har på sig”. Det är en lika sparsmakad beskrivning som plagget i sig. Numera får just kimono rubricera allt från blusar till långa morgonrockar, men ursprungligen är det ett klädesplagg som bärs omlott, med smal krage, skärp (obi) och utan fickor. Kärt barn har uppenbarligen många namn och jag har valt ut några varianter (en av dem bär jag på mitt Instagram @ulrika.norberg). De är i olika material, stilar och prisklasser, men gemensamt är att alla är bekväma och snygga vardagsplagg.

Viskosblus i kimono-modell, 399 kronor, KappAhl.
Mönstrad kimono i viskos, 699 kr, H&M.
Vintage kimono i silke, cirka 1 380 svenska kronor (950 danska), Cph-Tokyo Vintage.
Jaqueline kimono i rayon, 1 499 kronor, Daily Elegance.
Kimonokofta i kashmir, 1 899 kronor, Davida.
Kimono Tennessee Twill i viskos, 1 995 kronor, Rodebjer.
Alanis kimonotopp i viskos, 2 295 kronor, Dagmar.
Autuas Taivaankukat, vändbar kimonoklänning i bomullspoplin, 425 euro, Marimekko.com