Egentligen började allt med att hans karriär faktiskt tog slut. En dykolycka satte stopp för Fernand Fonssagrives stora passion, dansen. Men livets vägar är som bekant outgrundliga och förmodligen visste hans hustru Lisa precis vad hon gjorde när hon köpte honom en kamera. För det var just den gåvan, en Rolleiflex, som skulle öppna en helt ny värld för den begåvade fransmannen. Eller som han själv uttryckte det: “Den blev en del av min kropp”. Nu i september kan du se Fernand Fonssagrives efterlämnade fotoskatt i Norrviken, Båstad. 

Lisa i en taxi i New York 1945 – ett av fotografierna som nu hänger i Norrvikens Villa Abelin.

Det är The PhotoGallery, med grundaren Nette Johansson i spetsen, som ligger bakom utställningen An Eye for Beauty. Galleriet, som är ett av Skandinaviens största, har sin bas i Halmstad och representerar välbekanta namn som Jimmy Nelson, Terry O’Neill och Bryan Adams.

Leslie Ames i profil är ett av de mest kända Fonssagrives-porträtten.

Men utställningen i Norrviken handlar inte bara om unika fotografier, utan innehåller samtidigt en fascinerande livshistoria. Fonssagrives föddes 1910 och utbildade sig till dansare i Paris. Där mötte han svenska Lisa Bernstone och paret gifte sig 1935. Lisa, som också var dansare, blev Fernands stora inspirationskälla. Kameran älskade hennes kroppsform och sättet hon rörde sig på.

Världens första bikinibild “Saut et Bateau” 1937.

Under en period var Fernand en av de högst betalda fotograferna i New York och Lisa Fonssagrives den mest eftertraktade modellen. Bilderna publicerades i magasin som Vogue, Harper’s Bazaar, Town & Country med flera.

Lisa i Jacques Fath couture, 1949.

Men som den egensinniga konstnär han var, bytte Fernand spår igen när han tyckte att den konstnärliga friheten började begränsas, och blev skulptör. Dessutom skilde han och Lisa sig (och hon gifte om sig med Irving Penn, som också avbildat henne i flera berömda bilder). I historieskrivningen har Fonssagrives hamnat lite i skymundan av just Irving Penn och Richard Avedon – och det är synd. Särskilt med tanke på att Fernand var något av en föregångare. Utställningen är öppen till och med den 29 september och den är väl värd ett besök. Förslagsvis i kombination med en promenad i parken och en lunch i Orangeriet.

Samtliga fotografier är till salu och kostar från 19 000 kronor.