Under modeveckorna finns det ett oslagbart sätt att hitta nya idéer och få inspiration: studera vimlet utanför visningarna. Kreativiteten flödar och ingenting är för galet för att visa upp (diskret är med andra ord inte något ledord). Men trenderna ska, precis som alltid, anpassas efter den egna smaken och plånboken. Därför kan det vara värt att notera allt från detaljer och kombinationer till silhuetter och mönsterbilder. Jag är nämligen rätt säker på att en del av det som syns på bilderna redan finns i din garderob; ofta är det bara en fråga om att se plaggen med nya ögon.

Rutigt på mer eller mindre klassiskt vis.

Rutigt är alltid gångbart. Att välja samma mönster från topp till tå är en enkel (och snygg) väg att gå. Det nya är att kombinera olika rutor med varandra – ju djärvare desto bättre. Ett tips är att hålla ihop outfiten genom att välja ut en färg, som återkommer i de olika plaggen.

Olika rutor samsas med varandra – och svart är den gemensamma nämnaren.

Det var länge sedan plisserat gav utslag på trendbarometern, men nu är de veckade kjolarna tillbaka i alla möjliga längder, material och nyanser. Helt enfärgad klädsel, som nedan, syntes dessutom på många av visningarna under Köpenhamns modevecka.

Enfärgat och plisserat = trendpoäng.

Om du inte redan har en kostym i garderoben, är det ett smart köp. Den är lätt att både klä upp och ned, och fungerar därför i så gott som alla sammanhang. Dessutom kan du bära byxorna och kavajen var för sig, och variera klädseln ännu mer. Om kostymen sedan är överdrivet stor och lite “fyrkantig”, eller har en smalare silhuett, spelar mindre roll.

Den nya överdimensionerade kostymen.

Leoparden har flyttat in i många garderober de senaste säsongerna och nu är det dags för ormen. Snakemönster i olika färger slingrar sig fram på både kläder och accessoarer. Ett material som kommer stort, både i höst och till våren, är läder. I kjolar, byxor, kavajer, skjortor eller som på bilden nedan, i klänningar. Ett tips är att sondera secondhandmarknaden – där går det att hitta fina varianter och priset blir överkomligare.

Tre hösthöjdare: rymlig kavaj, ormmönster och läder. Samtliga bilder är hämtade från Köpenhamns modevecka.

Sammanfattningsvis ska det egentligen inte behövas några större ansträngningar för att uppdatera den egna stilen. Med lite fantasi och en djupdykning i gömmorna hemma är det goda möjligheter att gå en spännande modehöst till mötes!